Skjermbilde 2017-05-24 kl. 14.30.52.png

De siste 10-15 årene har vi hatt mange oppdrag for TV2s innsamlingsaksjon Artistgalla, for NRKs TV-aksjon og oppdrag direkte for norske NGOer.   Vi er alltid på jakt etter å fortelle den lille historien som illustrerer det store bildet.  Vi må bli kjent med de foran kamera, selv om de lever forskjellig fra oss og selv om de er langt borte.  Kjente personer foran kamera gjør ofte den avstanden litt mindre.  Fakta skal ligge i bånn, men historien må berøre.   Her er noen utvalgte av de snart hundre reportasjene.  


Ofte har vi med oss kjente personer ut i felt, men denne gangen var det en av Flyktninghjelpens egne ansatte, Becky Abdulla, som var den bærende stemmen.  Hun var godt kjent i flyktningleirene  rundt Erbil i Irak og var den beste guiden vi kunne fått.  Mens vi filmet hos 8-åringen Ayinda, spurte noen av hennes venninder om vi hadde lyst til å se et slags rollespill de hadde øvd inn.  Det handlet om IS og ble en skremmende opplevelse.   

Iman Meskini, for ikke så få kjent som Sana i Skam, dro til India med Plan for Juleaksjonen på TV2 og The Oslo Company. Det ble til to møter med to unge, tøffe jenter som har en røff hverdag i et fattig India der forskjellene på jenter og gutter er stor. Veldig stor.

For The Oslo Company og Røde Kors lagde vi denne reportasjen om Øystein “Pølsa” Pettersens møte med Somalia.

Vendela Kirsebom dro til Guatemala med Røde Kors for Juleaksjonen på TV2. Der fikk hun et gripende møte med en liten familie dypt høyt til fjells, i regnvåt jungel. Produksjonsselskap var The Oslo Company.

Sven Nordin dro til Tanzania, mot grensen til det konfliktrammede Burundi, med Leger Uten Grenser.  Han var nok forberedt på å møte mange sterke skjebner, men ikke på å skulle oppleve gjenopplivingen av en 8-åring med hjertestans.  

Høyt oppe i fjellene i Ecuador, på 3500 meters høyde, bor Jenny Marixe på 7 år, sammen med sin bestemor i en stråhytte.  Når det fyres, er hytta stinn av røyk, under sengen bor det marsvin og når kvelden kommer, er det rått og kjølig.  Plan hjelper Jenny og lokalsamfunnet hun bor i.  Anneli Drecker møtte henne.  

Truls Svendsen dro til Nepal sammen med Plan.  Der fikk han et hjertelig møte med Anisha på 5 år.  Hun er Dalit, altså kasteløs.  Selv om kastesystemet formellt er avskaffet, opplever mange dalitter å bli diskriminert, ekskludert og undertrykkt.  De fleste av dem lever i bunnløs fattigdom.  

Da Jo Nesbø dro med Flyktninghjelpen til flyktningleiren utenfor Goma i Kongo, hadde han på forhånd bestemt seg for ikke å bli sånn kjendis som går omkring med  flyktningbarn på armen.   

Jan Fredrik Karlsen dro til Afghanistan med Flyktninghjelpen for å rydde opp i kaoset i det krigsherjede landet.   

Hanne Sørvaag besøkte Burundi med Røde Kors.  Felix på 12 år bodde hos sin onkel og tante sammen med 14 andre mennesker i en liten hytte.  Det siste moren sa til ham, var:  "Felix, være en god og snill gutt."  

Når Gunhild Stordalen dro med Plan til Etiopia, var hun spesielt interessert i sette seg inn i dyrkingsmetoder og vanningsteknikk.  Hos bonden Ecamo Haramo møtte hun hans datter Enare, som satte ord på hvordan det er i perioder å være uten mat, å gå på skolen sulten, å måtte tigge mat hos naboen.     

Noe av det mest hjerteskjærende er å se barn som lider.  På Leger Uten Grensers sykehus i Kabul i Afghanistan fikk Gunnar Greve oppleve en gutt med infeksjon i hånden etter "lokal behandling" med urter og ulike medikamenter og en jente med blindtarmbetennelse som når som helst kunne sprekke.  

I Kosovo er noen kvinner i en så vanskelig situasjon at de velger å forlate sitt nyfødte barn på klinikken.  Guri Solberg fikk være med SOS-barnebyer inn på avdelingen hvor en del av disse ensomme babyene blir oppbevart. 

Til slutt et par gamle godbiter.  Anne Elisabeth Bye Nielsen hadde hatt fadderbarn i SOS-barnebyer i Burundi gjennom 30 år.  Så, endelig, skulle hun få besøke jenta, som nå var blitt en voksen kvinne.  Det ble et av de sterkeste møtene vi har fått være med på.  Dette er kortversjonen laget for en aksjon på TVNorge.  

For TV-aksjonen på NRK produserte vi fire korte portretter av "vanlige folk" som fikk oppleve Unicefs arbeid i felt.  Konseptet ble kalt "Folkereportere" og byrået var Virtual Garden.  Finn Forsberg besøkte Zambia og fikk et uforglemmelig møte med Laulinda (12).   Filmen ble valgt ut til å representere Norge på festivalen Input,  som det året gikk av stabelen i Johannesburg i Sør-Afrika.